Rejuvenace genitálu

Rejuvenace genitálu kombinuje obvykle labioplastiku a vaginoplastiku v rámci jednoho zákroku. V některých případech je možné tyto 2 výkony kombinovat ještě s plastikou poševního vchodu, augmentací velkých stydkých pysků a hymenoplastikou.

Labioplastika je kosmetický chirurgický zákrok, který zmenší velikost nebo změní tvar malých stydkých pysků (labia minora). Mnoho žen se již narodí s velkými nebo nepravidelný stydkými pysky. Jiným se rozvíjí tento stav po porodu nebo stárnutím. Vzhled zvětšených stydkých pysku může způsobit rozpaky vůči sexuálnímu partnerovi nebo ztrátu sebevědomí. Chronické labiální podráždění může vzniknout u žen, které nosí těsné oblečení. K nepohodlí může dojít při sexu, sportu, nebo jiné fyzické aktivitě. Labioplastika může výrazně zlepšit kosmetický vzhled vnějších rodidel, což u mnoho žen zvýší jejich sebevědomí.

Vaginoplastikou se rozumí chirurgický zákrok, který zpevňuje stěny vagíny, okolní svaly a měkké tkáně. Jeho následkem může být zvýšené sexuální uspokojení u obou partnerů. Po porodech či následkem stárnutí dochází k degenerativním změnám podslizničních vrstev vagíny. Obecně platí, že tyto změny jsou přímo úměrné počtu vaginálních porodů a věku rodičky. Ženy si pak stěžují na snížený prožitek a sexuální uspokojení během pohlavního styku. Operace se provádí za sterilních podmínek po menstruaci a spočívá ve vyříznutí povolené tkáně na zadní straně poševního vchodu, či i v zadní stěně pochvy. Následným sešitím vstřebatelným šicím materiálem je dosaženo zúžení intervenované části pochvy. Doba operace 60-90 minut. Doporučována doba práceneschopnosti po zákroku je 7 dní, s tím, že úplného zhojení s možností pohlavního styku je dosaženo po 6 týdnech. Mezi nejčastější rizika operace patří krvácení, infekce a jizvení; obecně jsou však málo časté.

Plastická úprava poševního vchodu se provádí z důvodu uvolnění tkání poševního antra, ke kterým dochází zejména po vaginálních porodech. Jejich resekce a sešití se provádí v celkové anestezii a trvá 60-90min. Tento výkon je často vhodné spojit s plastikou zadní nebo přední poševní stěny, která řeší uvolnění podslizničního vaziva a pocit příliš volné pochvy. Doporučena doba rekonvalescence je 7 dní a sexuální abstinence 6 týdnů.

Augmentace velkých stydkých pysku znamená zvětšení velkých stydkých pysku z důvodu ztráty elasticity kůže a podkoží v dané oblasti, či jejich nedostatečné tukové výplně. Operace se provádí v celkové anestezii a spočívá v aplikaci vlastního tukové tkáně do podkoží stydkých pysků. Tuková tkáň se odebírá miniinvazivně z oblasti podbřišku a vnitřních stehen. Po výkonu je potřeba počítat s 10 denní rekonvalescencí. Určitou obměnou oproti této metodě představuje možnost použití kyseliny hyaluronové. Nejenom, že se aplikuje bez nutnosti celkové anestezie, ale efekt po zákroku přetrvává na rozdíl od augmentace pomocí tuku déle.

 

Více informací a odpovědi na vaše otázky najdete ZDE.

Nebo kontaktujte MUDr. Zoja Čurilová Roháčová na: plastickagynekologie@seznam.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *